Ela Iliesi

Inventii romanesti care au impresionat lumea

Faptul ca romanii sunt inventivi si priceputi nu mai este de multa vreme o noutate. Numarul de premii, medalii de aur si recunoasterea internationala de care beneficiaza inventatorii romani creste de la an la an. De inventiile romanesti recente beneficiaza intreaga lume. Unele dintre ele vor salva milioane de vieti in decursul anilor iar altele vor face lumea un loc mai sigur si mai bun de trait. Iata cateva inventii romanesti recente, premiate cu medalii de aur sau doar recunoscute la nivel local, dar care impresioneaza prin utilitate practica.

1. Sangele artificial

Sangele este o substanta extrem de complexa. Descoperirea unei retete de sange artificial a creat cu siguranta senzatie in intreaga lume. Faptul ca aceasta reteta a fost descoperita de o echipa de cercetatori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj a fost si este cu siguranta un prilej de mandrie nationala. Sangele artificial, creat cu ajutorul unei proteine continute de o specie de vietuitoare marine, a fost testat cu succes pe animalele de laborator. Daca testele pe oameni se vor dovedi un real succes, sangele artificial va putea fi utilizat in cazul pierderilor masive de sange cauzate de accidente, hemoragii produse in zonele de razboi sau in operatii cu pierdere mare de sange.


2. RoboScan 2M Aeria

Firma MB Telecom s-a prezentat la Salonul de Inventica de la Geneva cu un dispozitiv capabil sa scaneze avioanele in intregime. Scopul acestei inventii, care a starnit un mare interes in intreaga lume, este acela de a detecta substante periculoase ascunse, explozibili, marfuri de contrabanda sau probleme tehnice ale avionului intr-un timp cat mai util si mai rapid. Radiografia completa si rapida a unui avion poate reduce semnificativ problemele de securitate.


3. Hyper CD ROM-ul

Eugen Pavel este inventatorul unui CD ROM din sticla cu o capacitate uriasa de stocare. Inventia lui a primit deja numeroase premii si distinctii si este recunoscuta in 21 de tari. Discul din sticla propus de Eugen Pavel, poate stoca pana la 10.000 de Gygabites si are o rezistenta in timp de 5000 de ani. Printre firmele interesate de producerea acestui tip de CD sunt Philips, IBM si Compaq.


4. Mobilierul care iti salveaza viata la cutremur

Alexandru Simion si George Iordache sunt doi tineri inventivi care au hotarat sa puna in aplicare un proiect pentru salvarea vietilor umane in caz de cutremur. Mobilierul proiectat si produs de cei doi suporta greutati pana la 20 de tone, echivalentul greutatii pe metru patrat a 15 plansee de beton armat suprapuse. Birourile Mobifort au un design placut si o armatura speciala in structura, care protejeaza corpul uman de striviri si lovituri in timpul cutremurelor mari precum cel din 1977. In plus acesta are un pret accesibil si se realizeaza la comanda in functie de bugetul si preferintele de finisaj ale cumparatorului.


5. Filtrul de aer supraaspirant

Corneliu Baneasa Birtok este un tanar inventator din Deva. Filtrul inventat de el poate reduce consumul de carburant al unui autovehicul cu pana la 15%. Inventia sa a primit numeroase premii si Medalia de Aur la Salonul Innova de la Bruxelles. Corneliu este inginer mecanic, pasionat de motoare si masini iar inventia lui va putea fi utilizata in curand la nivel mondial.


6. Lacatul compact care nu poate fi spart

Ioan Boarna este un inginer din Craiova care impins de necesitate a creat un lacat extrem de ingenios si de rezistent. Lacatul sau nu poate fi spart in mai putin de o jumatate de ora si nu poate fi taiat decat cu flexul. Inventia lui a fost promovata la nivel nationa iar apoi a ajuns la Salonul de la Geneva unde a primit medalia de argint. Inventia lui este populara in intreaga tara, inginerul primind numeroase comenzi.


7. Trenul romanesc de mare viteza, Hyperion

Hyperion este un tren electric ce poate ajunge la viteza de 160 km/ora, primul de acest gen fabricat in Romania. Producatorul si inventatorul acestui tip de tren este Softronic Craiova. Trenul este functional, modern, cu interioare la standarde europene si internet wireless.


 8. Curcubeu in gradina

Ioan Grosu este un inventator roman care a primit numeroase premii la Geneva. Cea mai noua inventie a sa este instalatia pentru producerea unui curcubeu artificial. Aceasta a primit medalia de aur la Salonul de la Geneva in 2013. Tot el a mai inventat si titirezul magnetic, inventie care ii aduce profituri substantiale dupa ce a fost preluata de un producator german.


9. Selectorul Magnetic Rotativ

Acesta este un dispozitiv de o importanta majora prin care se asigura extractia completa a minereului de fier din zacaminte. Inventatorii, Cornel Carjan si Dragos Mihalache, au primit medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva. Acest echipament este deja instalat si este functional atat in tara cat si in strainatate.


10. Helpy, robotul

Tinerii care au participat la Tabara Smart Nation de la Bran au reusit performanta de a crea un robot prietenos care poate comunica si care poate fi de mare ajutor copiilor si adultilor. Echipa formata din 22 de tineri a reusit performanta de a crea acest robot si spera sa dezvolte aceasta inventie in viitor.


Stii si alte inventii care merita mentionate? Scrie-le in comentarii pentru a deveni mai cunoscute

2 comments

Write comments
Alina S.
AUTHOR
delete

Foarte tari romanasii nostri!!

Reply
avatar
Robert
AUTHOR
delete

Wow, nu stiam de Helpy, credeam ca doar asiaticii inventeaza din astea.

Reply
avatar